× Rólam Impro painting Impro Painting Események Élménybeszámolók Grafo skiccek Galéria Kapcsolat
☰ Menü

Impro Painting

Az Impro Painting workshopok esszenciája: intuitív és autentikus találkozás önmagaddal egy természetes és mégis újszerű dimenzióban. A psziché dinamikus illusztrációja, mert megmutatja, ami egyéni szinten időszerű és aktív.

Az alkotóműhelyek elsődleges célja, hogy élmény szinten emlékeztessen: az alkotás a személyes fejlődés fő terévé tud válni. Az elvárások, és főleg az ítélkezés feloldásával ezt be lehet építeni a személyes eszköztárba. Örömmel olvasom, hogy sok résztvevő otthon folytatja a festést, ami gyakran “önterápiás” tevékenységgé válik. A szabad alkotás újrafelfedezése izgalmas jelenség. Azért ismételt felfedezés, mert gyermekkorban mindannyian tapasztaltuk már, csak elfelejtettük a művelését. Legtöbb esetben blokkok, szégyenérzet is kialakult. Rendszeresen hallom azokat a negatív emlékeket, hogyan vették el egy életre a kedvet a zenéléstől, rajzolástól, festéstől, bárminemű alkotástól azzal, hogy a készített művet nem becsülte a környezet. Technikai, esztétikai elvárások nyomása alatt könnyű elveszíteni az érzékeny kísérletező kedvet. Társadalmunkban a művészetnek inkább a dekorációs, esztétikai, utánzó funkciója preferált és eléggé elitista hozzáállás dominál. A belső képekkel való munkával (amikor önmagunkat fejezzük ki és nem a környezetet másoljuk) sajnos sokan nem találkoztak még saját élményben, vagy azt hiszik, ez tehetséges művészek kiváltsága csupán. A művészet (ön)kommunikációs csatornája mindenki számára elérhető tevékenység és a mentális egészség alapköve. Bármilyen elakadás, nehézség, vagy téma lehet az alapanyag. Ebben a megközelítésben az intellektualizáció helyett egy személyes rituálé formájában törődhetsz magaddal.

Majdnem mindenki kíváncsian, de izgulva érkezik az eseményre – akár először jön, akár sokadszorra. A foglalkozás kezdeti részében az aktualitásokkal, érzésekkel, testérzetekkel hangolódunk. Itt alapozzuk meg a racionalitás lazítását a belső élményekkel, asszociációkkal és némi verbális csatornával. A későbbiekben egyénileg kiválasztja mindenki, milyen felületre szeretne aznap festeni. Hatalmas méretűeket is lehet választani. A folyamat közben nem kell vigyázni arra, mi lesz festékes, szabadon lehet kísérletezni, fröcskölni. Az improvizációs festést egy tudatosan felépített és formált zenei összeállítás támogatja. Az erőteljesebb zenék más hatást válthatnak ki, mint a lágyabb dallamok, de erre sincsen szabály. Az adott műfaj kedvelése kevéssé számít a folyamat minőségében. A festést követően a lezáró, megosztó blokk is rendkívül lényeges, ahol az asszociációk is szerepet kapnak. Mind a folyamat, mind az elkészült kép utóélete tartalmas és szerteágazó. Akár a kép festése is folytatódhat, de a pszichikai munka mindenképpen.

Érdemes a teljesen egyedi megélésekbe beleolvasni az Élménybeszámolóknál.

Szabadon választhatod majd meg:

• milyen pózban (állványon, földön, ülve, állva stb.) esik jól alkotni
• milyen mozdulatok (lassú, gyors, apró, nagy mozdulat, fröcskölés stb.) az otthonosak neked
• mivel szeretnél festeni (kézzel, lábbal, hengerrel, szivaccsal, ecsettel stb.)
• milyen színekkel, formákkal, anyagokkal szeretnél találkozni

- Nem szükséges semmilyen művészi előképzettség, vagy tehetség
- Nincsenek sablonok
- Senki nem ítélkezik és vár el semmilyen teljesítményt tőled

Az alkotás transzformáló, szublimáló, önkifejező funkciója dominál a workshopon. Ez lehet egyéni megéléstől függően konkrét élményfeldolgozás, mély önismereti utazás, blokk oldása vagy kötetlen örömfestés, esetleg stresszlevezető kidolgozás. Ez a felnőtt játék végtelenül egyedi, archaikus elemekkel operáló lelki-testi improvizáció, amit az ösztönös, mély zene katalizál. Megérkezés egy másik tudatállapotba, tudatosságba, ahol egy intenzív, de meditatív érzet kapcsol be. Nem kapsz szabályokat, csak kereteket, és biztonságos támogatást, hogy önerőből teret kapjon a saját élmény kibontakozása. Nem az számít, hogyan néz ki esztétikai szempontból az alkotás, hanem az átélt folyamat.

Az absztrakt expresszionizmus, akciófestészet technikái, szemlélete is kapcsolódik a workshophoz, de mindez csupán lehetőség a résztvevőnek, nem kötelező irány. A művészetterápiás, és önismereti módszerek adják a keretet, amiben mindenki a maga mélységében vesz részt.

“A szertartás mindig kiemelkedés a hétköznapokból, visszakapcsolódás az egységhez és a teremtéshez. Ahol egységre törekednek, ott gyakran szertartás történik – és ahol szertartás történik, ott megjelenik az egység. Az egység a világgal, a kapcsolat azzal, ami túlmutat az emberen, az egyszeri emberi létezésen. A szertartás lényege az élmény, az átlényegülés, a meghaladás, a tudatosság, a külső és belső előkészületek, esetleg próbatételek, az idő megszentelése és az élet megszentelése – amikor az idő puszta mennyiségből egycsapásra minőséggé változik át.”

Csörgő Zoltán: A szimbólumok és szertartások szerepe a modern kori ember életében.

A korábbi workshopok képeiből itt tudsz szemezgetni

A költségek 2 részre oszlanak:
1. Belépőjegy, amit előre szükséges váltani, 16.500 Ft (early bird 13.900). Biztosítjuk a védőruha, szemüveg, lábzsák, gumikesztyű használatát, min. 10 dl szabadon választott festéket, welcome drinket, IP papírtáskát, festéshez szükséges minden eszköz használatát, és a lényeget: magát az önismereti, alkotó élményt. A workshop után egyéni konzultációra is lehetőség nyílik, valamint az élményt megörökítő fotókat is megkapjátok.

2. A festőfelület ára (méretfüggő az árazásuk), amit a HELYSZÍNEN tudsz kiválasztani és megvenni. Csiszolt és alapozott, kemény, fa alapanyagú, nagy felületekre festünk, amiken az alkotásodat száradás után haza is viheted. Sokféle arányú, méretű felületet közül választhatsz, a legkisebb 76X76 cm, a legnagyobb 120X140cm. Egyedi áraik vannak (árkategóriák 5.500-9.500 Ft között), amiket a helyszínen tudsz kiválasztani és megvásárolni. Különleges kör felületünk is már van, 102 cm átmérőjű (13.000 Ft) Újrahasználhatóak, sok réteget elbírnak. Bővebben: Festőfelületek

A jövőbeni workshopokat ide kattintva nézheted meg. Kiscsoportos formában dolgozunk, így hamar elkelnek a jegyek. Ha nem szeretnél lemaradni, kérheted, hogy a pubikálás napján kaphass e-mailt a friss eseményekről. Ide kattintva jelezd ezt nekem, és így te is elsőként értesülhetsz a workshopokról.

 

Aktuális workshop, jegyek

A Facebookon is követhetitek a meghirdetett időpontokat
Az alkotóműhelyek a Szimpla Teremben kerülnek megrendezésre.

Egyedi kérésekkel is meg lehet keresni, sokféle kívánságot megvalósítottunk már. Baráti, vagy céges festés esetén a csoportra szabom a tematikát. Zárt, privát eseményhez vedd fel velem a kapcsolatot

Kiscsoportos formában indulnak a workshopok, így hamar betelnek. Aki nem szeretne lemaradni, feiratkozhat az elsőbbségi listára, ami azt jelenti, hogy a frissen publikált eseményekről kap egy mailt. Ide kattintva küldd el nekem a mail címedet és a jövőben kapni fogod a friss infókat 

Fontos! Ha bármilyen okból nem tudsz eljönni az eseményre amire a jegyed szól, nem tudjuk átírni más alkalomra a jegyedet (kivétel ld. később). A workhopok nem lennének kivetelezhetőek, ha a jegyek nem adott alkalomra szólnának, és csúsztatni lehetne őket következő időpontokra.
Ha jelzel nekünk e-mailben, hogy nem tudsz jelen lenni, kiposztoljuk a megüresedett helyet - ezzel tudjuk segíteni, hogy esetleg ne vesszen el a jegyed. Illetve ha vannak a várólistán, nekik szólunk. Amennyiben van jelentkező a lemondott helyre, kizárólag akkor lejárható/beváltható egy másik alkalomra a jegy.

AJI Ajándékkártya elfogadóhely

AJI Ajándékkártya elfogadóhely

 

Élménybeszámolók

"Elindultam festegetni, de sokkal több lett belőle. Egy fantasztikus élmény, egy rögtönzött titkos kör, akivel örökké a mienk az emlék, egy instant “egy alkalmas” család. Védett környezetben megtapasztalhattam milyen is inspiráló zenére vászonra vinni azt, amit szavakba nem biztos, hogy mernék önteni. Szuperül meg van komponálva minden egyes perce. Nagyon köszönöm. Már most visszatérő vendég lettem, és mindenkinek bátran ajánlom, hogy tegyen vele egy (vagy több) próbát. Ebben a mai őrült, szabályokkal teli világban ez egy olyan hely, ahol önmagad lehetsz, és vállalhatod minden mosolyod, könnycsepped és azt, amit ezek, a zene és a színek kihoznak belőled. Ítélet nélkül."

"Egy ilyen festés nagyon jó alkalom arra, hogy kicsit kívülről és cselekvésen keresztül éld át saját magad. Engedd meg magadnak, hogy hibázz, újrakezdj, folytass! Ne akarj alkotni, csak alkoss, csináld, ne gondolkozz, ne latolgass, a dolgok általában nem pontosan úgy sikerülnek ahogyan eltervezted, éld meg ezt a különbséget tét nélkül és lépj tovább, de tanulj belőle, és kezdd újra. Ez a gyakorlat maga, aminek a végére elképesztően felszabadult és lecsillapodott tudatállapotot lehet elérni"

"Nagyon érdekes volt, hogy - bár nem akartam, de - elvárásokkal kezdtem neki a festésbe, aminek az lett az eredménye, hogy az ötödik percben eljutottam oda, hogy "kész a mesterművem". Nézegettem egy darabig, aztán egy hirtelen mozdulattal nyakon öntöttem egy adag festékkel, és ilyenkor kezdődött csak az igazi utazás  :) Imádtam minden percét!"💚👆✨

Tovább a többiek élménybeszámolóihozSzülés előtti Impro Painting, amiből egyedi rituálé kerekedett

Szülés előtti Impro Painting, amiből egyedi rituálé kerekedett

- Kismamaként a jelen belső világomat, valamint a szüléssel kapcsolatos megérzéseimet és elképzeléseimet szerettem volna megörökíteni a vásznon. Ezzel a szándékkal jöttem - persze nyitott voltam rá, hogy ha más kívánkozik ki belőlem, akkor mással foglalkozzak. De már a ráhangolódó gyakorlatok is a szülés témáját erősítették meg, és a kerek vászon is, amit választottam.
Tovább olvasom...Mitől is intenzív egy Impro Painting alkotóműhely?

Mitől is intenzív egy Impro Painting alkotóműhely?

Mert nem "csak" festünk. Pedig a szabad alkotás már önmagában új dimenziókba visz el, főleg ideális zenére. Azonban ahhoz, hogy kimaxoljuk az élményt, meg kell lazítani az intellektuális páncélt. 
Tovább olvasom...Jelentkezés/Érdeklődés

Kérdésed van? Írj nekem üzenetet!