× Rólam Szolgáltatások Impro painting Impro Painting A lényeg Események Élménybeszámolók TRE® TRE® Események TRE® Élménybeszámolók Grafo skiccek Galéria Kapcsolat
☰ Menü

TRE®

(Tension and Trauma Releasing Exercises®) 
Stressz-, feszültség-, és traumaoldó gyakorlatok


A TRE® egy testfókuszú módszer, ami növeli az énerőt, a testtudatosságot, valamint két alappillére az öngondoskodás és az önszabályozás. A testünk öngyógyító, természetes és ösztönös folyamatainak ad teret. Ezekkel mindannyian rendelkezünk, velünk született és bölcs képességeink. Ma már tudjuk, nem egy konkrét esemény a trauma, hanem a rá adott reakciónk, élményünk. Például, ha stresszhelyzetben az idegrendszerünkben nő az “üss vagy fuss” válaszok energiája, de semelyik sem kivitelezhető (pl. mert társadalmilag gátolt), akkor beállhat a lefagyási válaszreakció, érzelmi túlcsordulás vagy disszociáció. A TRE® segítségével, egy finom, szelíd és biztonságos módon indukáljuk azt a neurogén remegést, amin keresztül le tud vonulni az adott folyamat egy egészségesebb módon. 

Sok TRE®-t gyakorló van, akiknek nincsenek traumatikus élményeik. Ők általában azt kapják a TRE®-től, hogy:

-    Még soha nem tapasztalt módon tudnak kapcsolódni önmagukkal és a testükkel.
-    Új utakat fedeznek fel a testérzeteken, a testen keresztül.
-    Növekszik az énerejük, a biztonságérzetük és a földeltségük.
-    Megnyugszik egyre inkább az idegrendszerük, ami minden másra is pozitív hatással van.
-    Nem érzelmileg, szellemileg, vagy spirituálisan “dolgoznak”, hanem testi, zsigeri szinten, az ösztönökhöz, testhez, a jelenhez kapcsolódva.
-    Depresszió- és szorongásoldás, érzelmi biztonság, testi fájdalmak enyhülése vagy megszűnése.


Dr. David Berceli nevéhez fűződök ez a módszer, aki egy traumakutató. A 80-as évek óta létezik ez a technika, Magyarországon még csak pár éve kezdett megjelenni. (TRE® Hungary. Szociális munkásként dolgozott a Közel-Keleten, és megfigyelte a bombatámadások alatt, hogy a testek összehúzódnak, majd kinyílnak, mikor elmúlik a veszély. Ezt a mozgást a psoas, a csípőhorpasz izom végzi. A gyerekek remegtek a veszély elmúltával, a felnőttek viszont nem. A gyerekek nem mutattak traumatikus reakciókat, a felnőttek viszont igen. Ez felkeltetette az érdeklődését, és megkérdezte őket, nem volt-e bennük is késztetés a remegésre. Kiderült, hogy igen, csak nem engedték meg maguknak, mert féltek, hogy ezzel megijesztenék a gyerekeket. Ezt követően volt egy saját élménye Palesztinában, amikor úgyszintén bombatámadás alatt, 1 órán át remegett a kádban, miközben biztos volt benne, hogy meg fog halni. Mikor elmúlt a veszély és a remegés, olyan jól érezte magát, mint még soha. Visszament az USA-ba és neurológusokkal és etológusokkal belekezdett ennek a mechanizmusnak a kutatásába. Beigazolódott amit sejtett, hogy a legtöbb élőlénnyel azonosak vagyunk abban, hogy amikor túltelítődik az idegrendszer a már említett impulzusokkal, akkor lefagy. A vadon élő állatoknál megfigyelhetjük, hogy például amikor egy gazella egy másodperc töredéke alatt felméri, hogy esélye sincsen már a ragadozó előli menekülésre (a támadás egy oroszlán ellen nyílván nem opció), akkor lefagy, sokszor a tetszhalottként ismert állapotig. Ez nagyon hasznos sokszor, hiszen a ragadozó elvonszolja egy rejtekhelyre, és otthagyja, hiszen azt hiszi, halott. Megfigyelhető felvételeken, hogy ilyenkor a préda egy finom rázkódás, vibrálás, remegést követően mintha mi se történt volna tovább szökkent. Ez gyönyörű példája a rezilienciának. Ezért van az, hogy a vadon élő állatok között nem találunk traumatizált állatot. Ezt a neuronén remegést invitáljuk meg a TRE® órákon, hogy egy biztonságos térben megjelenhessen. Mindez segít feldolgozni, megszabadulni a testünkben lerakódott, felhalmozódott stressztől, feszültségtől. Ez nem egy katarzis technika, lépésről lépésre, a komfortos bánásmódra figyelve haladunk. Ehhez egy 7 gyakorlatból álló finom, nyújtó, enyhén aktiváló gyakorlatsort végzünk. Nincsen szükség a múltba menni, vagy felidézni az eseményeket, egyszerűen a testen és az “itt és most”-on van a fókusz. Nem megterhelő vagy kimerítő, inkább ellazulásról és megkönnyebbülésről szoktak beszámolni a résztvevők.

Bár ez egy olyan technika, amit idővel egyedül is lehet otthon gyakorolni, nagyon fontos a pontos megismerése és egy minősített TRE® Providerrel való gyakorlása csoportban vagy egyénileg.

Sokféle módon jelentkezhetnek traumatikus tünetek, például (Peter A. Levine):

-    Hiperarousal
-    Összehúzódás
-    Tehetetlenségérzés
-    Hipervigilancia (fokozott éberség, őrködés)
-    Akaratlan, felvillanó emlékképek, betörések
-    Rendkívüli hang- és fényérzékenység
-    Hiperaktivitás
-    Túlzott érzelmi és megriadási reakciók
-    Rémálmok és éjszakai rettegés
-    Hirtelen hangulatingadozások (düh, szégyen stb.)
-    Csökkent stresszkezelési képesség
-    Alvászavarok

Sok esemény okozhat traumát, pár a leggyakoribbakból:

-    Magzatkori trauma
-    Születési trauma
-    Szülő vagy közeli hozzátartozó elvesztése
-    Betegség, magas láz, mérgezés
-    Testi sérülések, balesetek
-    Szexuális, fizikai és érzelmi bántalmazás, súlyos elhanyagolás
-    Erőszak látványa
-    Természeti katasztrófák
-    Orvosi és fogászati beavatkozások, műtétek
-    Altatás
-    Hosszabb ideig tartó mozgásképtelenség

Cikk a témáról

Vedd fel velem a kapcsolatot, ha szeretnél egyéni órára jönni, vagy levelet kapni a leendő csoportokról.

 

Aktuális workshop, jegyek

TRE® óra a Lélekszíntér Központban

2023. május 24. 18:00

TRE® óra a Lélekszíntér Központban

Lélekszíntér Központ

TRE® óra a Lélekszíntér Központban

2023. július 2. 19:00

TRE® óra a Lélekszíntér Központban

Lélekszíntér Központ

TRE® óra - ajándékjegyek

érvényes a vásárlástól számított 4 hónapig

TRE® óra - ajándékjegyek

Magyarország

Élménybeszámolók

Végtelenül hálás voltam, hogy ott lehettem éppen aznap, mert ami utána érkezett váratlanul, azt hiszem TRE nélkül nem bírtam volna elviselni :) Frissen próbáltam alkalmazni a "megállj"-t a testemnek és minden rezgésemnek.

Olyan testrészemet is érzékeltem (bal láb mutatóujj), amiről fejben tudtam, de eddig nem kelt önálló életre…

Kicsit fáradt voltam, de kíváncsian vártam a foglalkozást. Már előző nap is felidéződött pár korábban látott, hallott infó/videó részlet - ezeknek nagyon örültem.Várakozással teli nyugalmat éreztem, jó érzés volt tettre készen, ugyanakkor mégis passzívan, csak figyelni, mi következik…Érdekesen kellemes nyugalmat hozott. Örültem, hogy sikerült (bár nem a teljesítményre ‘gyúrtam’🙂) Élveztem a langyos testérzetet = se túl meleg, se túl hideg. Korábban kicsit tartottam a remegés érzésétől, nem tudtam elképzelni, milyen lehet. Meglepett, hogy nem társult idegességgel, sőt, ellazulást hozott! Egyértelműen pozitív volt! Örömöt és hálát éreztem😊 Nyugalom vett körül. Béke a világgal. Kellemes testérzet, semmi fáradtság. Testi-szellemi erő a nap folytatásához. Jó volt, hogy koncentrálhattam csak magamra.

Tovább a többiek élménybeszámolóihoz

Kapcsolat

Kérdésed van vagy időpontot foglalnál? Írj nekem üzenetet!