× Rólam Szolgáltatások Impro painting Impro Painting A lényeg Események Élménybeszámolók TRE® TRE® Események TRE® Élménybeszámolók Grafo skiccek Galéria Kapcsolat
☰ Menü

Impro Painting

Az Impro Painting workshopok lényege: intuitív és autentikus találkozás önmagaddal egy természetes és mégis különleges helyzetben: a szabad alkotás terében.

Kíváncsian, de egyben izgulva érkezik majdnem mindenki az eseményre – akár először jön, akár sokadszorra. Ez teljesen rendben van. A foglalkozás kezdeti részében az aktualitásokkal, érzésekkel, testérzetekkel hangolódunk. Itt alapozzuk meg a racionalitás lazítását a belső élményekkel, asszociációkkal és némi verbális csatornával. A későbbiekben egyénileg választja ki mindenki, milyen felületre szeretne aznap festeni. Hatalmas méretűeket is lehet választani. A folyamat közben nem kell vigyázni arra, mi lesz festékes, szabadon lehet kísérletezni, fröcskölni. Az improvizációs festést egy tudatosan felépített és formált zenei összeállítás támogatja. Az erőteljesebb zenék más hatást válthatnak ki, mint a lágyabb dallamok, de erre sincsen általános szabály. Az adott műfaj kedvelése kevéssé számít a folyamatban. A festést követően a lezáró, megosztó blokk is rendkívül lényeges, ahol az asszociációk is szerepet kapnak. Mind a folyamat, mind az elkészült kép utóélete tartalmas és szerteágazó. Akár a kép festése is folytatódhat, de a pszichikai munka mindenképpen fog.

A művészeti korok, stílusok tekintetében az expresszionizmus (főleg az absztrakt és érzelmi), pszichikai automatizmus, akciófestészet, lírai absztrakció, gesztusfestészet, az informel technikái, szemlélete kapcsolódik a workshophoz. Mindezen irányzatok kipróbálása, művelése nem kötelező direktíva, hanem a bennük lévő lehetőségek megélésére van alkalom az alkotóműhelyeken. A művészetterápiás, és önismereti módszerek adják a keretet, amiben mindenki a maga mélységében vesz részt. Az alkotás transzformáló, szublimáló, önkifejező funkciója dominál a workshopon. Ez lehet egyéni megéléstől függően konkrét élményfeldolgozás, mély önismereti utazás, blokk oldása vagy kötetlen örömfestés, esetleg stresszlevezető kidolgozás. Ez a felnőtt játék végtelenül egyedi, archaikus elemekkel operáló lelki-testi improvizáció, amit az ösztönös, mély zene katalizál. Megérkezés egy másik tudatállapotba, tudatosságba, ahol egy intenzív, de meditatív érzet kapcsol be. Nem kapsz szabályokat, csak kereteket, és biztonságos támogatást, hogy önerőből teret kapjon a saját élmény kibontakozása. Nem az számít, hogyan néz ki esztétikai szempontból az alkotás, hanem az átélt folyamaton van a hangsúly.

Szabadon választhatod majd meg:

Human Praxis

• milyen pózban (állványon, földön, ülve, állva stb.) esik jól alkotni
• milyen mozdulatok (lassú, gyors, apró, nagy mozdulat, fröcskölés stb.) az otthonosak neked
• mivel szeretnél festeni (kézzel, lábbal, hengerrel, szivaccsal, ecsettel stb.)
• milyen színekkel, formákkal, anyagokkal szeretnél találkozni

- Nem szükséges semmilyen művészi előképzettség, vagy tehetség
- Nincsenek sablonok
- Senki nem ítélkezik és vár el semmilyen teljesítményt tőled

Az alkotóműhelyek elsődleges céljai között szerepel, hogy tapasztalati úton emlékeztessen: az elvárások és ítélkezés feloldásával az alkotás a személyes fejlődés fő terévé tud válni. Ez a ráismerés tovább dolgozik az esemény után, és be lehet építeni a személyes eszköztárba. Örömmel olvasom, hogy sok résztvevő otthon folytatja a festést, ami gyakran “önterápiás” tevékenységgé válik. A szabad alkotás újrafelfedezése izgalmas jelenség, segít az önmagunkkal való intim viszony ápolásában. Azért ismételt felfedezés, mert gyermekkorban mindannyian tapasztaltuk már, csak elfelejtettük a művelését. Legtöbb esetben blokkok, szégyenérzet is kialakult. Rendszeresen hallom azokat a negatív emlékeket, hogyan vették el egy életre a kedvet a zenéléstől, rajzolástól, festéstől, bárminemű alkotástól azzal, hogy a készített művet nem becsülte a környezet, vagy hogy az alkotófolyamatot túlkontrollálták. Technikai, esztétikai elvárások nyomása alatt könnyű elveszíteni az érzékeny kísérletező kedvet. Társadalmunkban a művészetnek inkább a dekorációs, esztétikai, utánzó funkciója preferált és gyakran észrevehető egy elitista hozzáállás. A belső képekkel való munkával (amikor önmagunkat fejezzük ki és nem a környezetet másoljuk) sajnos sokan nem találkoztak még saját élményben, vagy azt hiszik, ez a tehetséges művészek kiváltsága csupán. A művészet (ön)kommunikációs csatornája mindenki számára elérhető tevékenység és a mentális egészség alapköve. Bármilyen elakadás, nehézség, vagy téma lehet az alapanyag. Ebben a megközelítésben az intellektualizáció helyett egy személyes rituálé formájában törődhetsz magaddal. A psziché dinamikus illusztrációja megmutat számodra rejtett rétegeket, szimbólumokat a tudattalan mélységéből.

Érdemes a teljesen egyedi megélésekbe beleolvasni az Élménybeszámolóknál.

A korábbi workshopok képeiből itt tudsz szemezgetni

“Ha egy komplexushelyzetről festményt készítünk, olyan érzéseket fejezhetünk ki, amelyeket máskülönben nem tudunk kifejezni. A komplexus kreatív ábrázolása az energiát az én-komplexumba gyűjti. Ennek hatására úgy érezzük, mégiscsak képesek vagyunk megmozdítani valamit. Az alkotás örömét is érezzük. És az öröm minden formája szárnyakat ad önbecsülésünknek. Még mindig túlságosan hatnak ránk az olyan elméletek, hogy a érettségért meg kell szenvedni. Ez így nem igaz. Vannak megpróbáltatások, amikor a szenvedést lelkünk legmélyéig át kell élnünk. Más nehéz helyzetekkel viszont könnyebben megbirkózunk, ha az élet örömet is észrevesszük, és minden bajunk ellenére örülni is tudunk. Az örömélmény közvetlenül javítja önbecsülésünket, és így a konfliktusokat is jobban megoldjuk.”

Verena Kast

A költségek 2 részre oszlanak:
1. Belépőjegy, amit előre szükséges váltani. Biztosítjuk a védőruha, szemüveg, lábzsák, gumikesztyű használatát, min. 10 dl szabadon választott festéket, IP papírtáskát, festéshez szükséges minden eszköz használatát, és a lényeget: magát az önismereti, alkotó élményt. Az élményt megörökítő fotókat is megkapjátok. (Aktuális workshopok: https://tixa.hu/impropainting)

2. A festőfelület ára (méretfüggő az árazásuk), amit a HELYSZÍNEN tudsz kiválasztani és megvenni. Csiszolt és alapozott, kemény, fa alapanyagú, nagy felületekre festünk, amiken az alkotásodat száradás után haza is viheted. Sokféle arányú, méretű felületet közül választhatsz, a legkisebb 69X69 cm, a legnagyobb 120X140cm. Egyedi áraik vannak, amiket a helyszínen tudsz kiválasztani és megvásárolni. Különleges kör felületünk is van már, 102 cm átmérőjű. Újrahasználhatóak, sok réteget elbírnak.
Bővebben: Festőfelületek

A jövőbeni workshopokat ide kattintva nézheted meg. Kiscsoportos formában dolgozunk, így hamar elkelnek a jegyek. Ha nem szeretnél lemaradni, kérheted, hogy kapj e-mailt a friss eseményekről. Ide kattintva jelezd ezt nekem, és így te is elsőként értesülhetsz a workshopokról.

 

Aktuális workshop, jegyek

A Facebookon is követhetitek a meghirdetett időpontokat
Közelgő eseményeinket ide kattintva láthatod
Egyéni egyszeri vagy rendszeres foglalkozásra, munkára is tudtok jelentkezni.

Impro Painting élményalapú workshop  -  Dance

2023. május 25. 18:30

Impro Painting élményalapú workshop - Dance

Dekor Műhely - Göd

Impro Painting élményalapú workshop  -  Törzsi

2023. június 30. 17:30

Impro Painting élményalapú workshop - Törzsi

Dekor Műhely - Göd

Ajándékjegy
Impro Painting élményalapú workshop ajándékjegyek

Ajándékjegy

Részletek a linken

Egyedi kérésekkel is meg lehet keresni, sokféle kívánságot megvalósítottunk már. Baráti, vagy céges festés esetén a csoportra szabom a tematikát. Zárt, privát eseményhez vedd fel velem a kapcsolatot

Fontos! Ha bármilyen okból nem tudsz eljönni az eseményre amire a jegyed szól, nem tudjuk átírni más alkalomra a jegyedet (kivétel ld. később). A workhopok nem lennének kivetelezhetőek, ha a jegyek nem adott alkalomra szólnának, és csúsztatni lehetne őket következő időpontokra.
Ha jelzel nekünk e-mailben, hogy nem tudsz jelen lenni, kiposztoljuk a megüresedett helyet - ezzel tudjuk segíteni, hogy esetleg ne vesszen el a jegyed. Illetve ha vannak a várólistán, nekik szólunk. Amennyiben van jelentkező a lemondott helyre, kizárólag akkor lejárható/beváltható egy másik alkalomra a jegy.

“A szertartás mindig kiemelkedés a hétköznapokból, visszakapcsolódás az egységhez és a teremtéshez. Ahol egységre törekednek, ott gyakran szertartás történik – és ahol szertartás történik, ott megjelenik az egység. Az egység a világgal, a kapcsolat azzal, ami túlmutat az emberen, az egyszeri emberi létezésen. A szertartás lényege az élmény, az átlényegülés, a meghaladás, a tudatosság, a külső és belső előkészületek, esetleg próbatételek, az idő megszentelése és az élet megszentelése – amikor az idő puszta mennyiségből egycsapásra minőséggé változik át.”

Csörgő Zoltán: A szimbólumok és szertartások szerepe a modern kori ember életében.

 

AJI Ajándékkártya elfogadóhely

AJI Ajándékkártya elfogadóhely

Gléria

IV. 24. Impro Painting: Techno | Privát

 
 
 
 

II. 20. Impro Painting: Techno

 
 
 
 

II. 13. Impro Painting: Törzsi/Tribal

 
 
 
 

Tovább a képgalériára...

 

Élménybeszámolók

"Elindultam festegetni, de sokkal több lett belőle. Egy fantasztikus élmény, egy rögtönzött titkos kör, akivel örökké a mienk az emlék, egy instant “egy alkalmas” család. Védett környezetben megtapasztalhattam milyen is inspiráló zenére vászonra vinni azt, amit szavakba nem biztos, hogy mernék önteni. Szuperül meg van komponálva minden egyes perce. Nagyon köszönöm. Már most visszatérő vendég lettem, és mindenkinek bátran ajánlom, hogy tegyen vele egy (vagy több) próbát. Ebben a mai őrült, szabályokkal teli világban ez egy olyan hely, ahol önmagad lehetsz, és vállalhatod minden mosolyod, könnycsepped és azt, amit ezek, a zene és a színek kihoznak belőled. Ítélet nélkül."

"Egy ilyen festés nagyon jó alkalom arra, hogy kicsit kívülről és cselekvésen keresztül éld át saját magad. Engedd meg magadnak, hogy hibázz, újrakezdj, folytass! Ne akarj alkotni, csak alkoss, csináld, ne gondolkozz, ne latolgass, a dolgok általában nem pontosan úgy sikerülnek ahogyan eltervezted, éld meg ezt a különbséget tét nélkül és lépj tovább, de tanulj belőle, és kezdd újra. Ez a gyakorlat maga, aminek a végére elképesztően felszabadult és lecsillapodott tudatállapotot lehet elérni"

"Nagyon érdekes volt, hogy - bár nem akartam, de - elvárásokkal kezdtem neki a festésbe, aminek az lett az eredménye, hogy az ötödik percben eljutottam oda, hogy "kész a mesterművem". Nézegettem egy darabig, aztán egy hirtelen mozdulattal nyakon öntöttem egy adag festékkel, és ilyenkor kezdődött csak az igazi utazás  :) Imádtam minden percét!"💚👆✨

Tovább a többiek élménybeszámolóihozImpro Painting otthon, almafával és bárányokkal

Impro Painting otthon, almafával és bárányokkal

A következő írást egy nagyon kedves visszatérő vendégünktől kaptuk, aki megosztotta velünk, milyen volt otthoni üzemmódban megélni a szabad alkotást.
Tovább olvasom...Szülés előtti Impro Painting, amiből egyedi rituálé kerekedett

Szülés előtti Impro Painting, amiből egyedi rituálé kerekedett

- Kismamaként a jelen belső világomat, valamint a szüléssel kapcsolatos megérzéseimet és elképzeléseimet szerettem volna megörökíteni a vásznon. Ezzel a szándékkal jöttem - persze nyitott voltam rá, hogy ha más kívánkozik ki belőlem, akkor mással foglalkozzak. De már a ráhangolódó gyakorlatok is a szülés témáját erősítették meg, és a kerek vászon is, amit választottam.
Tovább olvasom...Jelentkezés/Érdeklődés

Kérdésed van? Írj nekem üzenetet!